Hoppa till sidans innehåll

Karatens historia


Japan Karate Association

Karatens ursprung

Karate (空手) har sitt ursprung i självförsvarssystemet "Te" (手), vilket betyder "hand" och utvecklades på ön Okinawa söder om Japan. Eftersom Okinawa hade mycket kontakter och utbyten med Kina, är det troligt att karatens utveckling påverkades av den kinesiska stridskonsten "Kempo". Utan formella samtida skriftliga källor, går det inte att avgöra exakt när "Te" först uppstod på Okinawa. Man tror att det var för ungefär 500 år sedan, när den dåvarande härskaren kung Shoha enade regionen efter decennier av krig och utfärdade ett förbud mot innehav av vapen på ön.

 

Enligt tillgängliga källor återinfördes och förstärktes en liknande lag om förbud mot att inneha och använda vapen av Satsuma-klanen som invaderade Okinawa i början av 1600-talet och förde in ön under den japanska Shoguns styre. I denna miljön tror man att "Te" utvecklades som en form av obeväpnad stridskonst för att skydda sig själv och sitt land och att den pga förbudet undervisades och praktiserades i hemlighet.

 

Okinawiska "Te" fördes till de japanska huvudöarna under 1900-talets första årtionden och namnet "Kara-Te" blev etablerat. Eftersom "Kara" (空) betyder "tom" kan Karate översättas till "Tom hand".

 

Shotokan

Shotokan (松濤館) är en karatestil som utvecklades av Gichin Funakoshi (1868-1957) och hans son Gigō Funakoshi (1906-1945), båda födda på Okinawa. Shotokan är den mest spridda och utövade stilen inom karate idag.

 

Shotokan var namnet på den första officiella dojon som byggdes av Funakoshi 1936 i Tokyo. "Shoto" (松濤), som betyder ungefär "tallkronans susande", var den pseudonym Funakoshi använde i sina poetiska och filosofiska skrifter och i meddelanden till sina elever. Det japanska ordet "kan" (館) betyder "hall" eller "sal". För att hedra sin sensei skapade Funakoshis studenter en skylt med texten "Shoto-kan" som de placerade ovanför ingången till salen där Funakoshi undervisade. Gichin Funakoshi gav aldrig själv sin stil ett namn, han använde bara "Karate".

 

Japan Karate Association

Masatoshi Nakayama, som var elev till Funakoshi, grundade Japan Karate Association (JKA) 1949 med Funakoshi som "Huvudinstruktör Emeritus" och Nakayama som "Teknisk Direktör". JKA är idag världens största karateorganisation med över 15 miljoner medlemmar.

 

JKA kom till Sverige med Sensei Ted Hedlund 1970. JKA Sweden grundades 1972 med Ted Hedlund som chefsinstruktör och idag ingår över 40 klubbar från Kiruna i norr till Ystad i söder.

 

För mer information se

Karate

 budo-nord-1-06

 

 

budonord190

 SBI Sport. Allt för din kamp- & kraftsportsträning

 

Teleservice_4.0_300x86px_vitbg

 

Postadress:
Ystads KK - Karate
Armina Barakovic Bajric, Rapsåkersvägen 5
23836 Oxie

Besöksadress:
Flintlåsgatan 1, Backaskolan
27136 Ystad

Kontakt:
Tel: 0760611450
E-post: info@ystadkarateklub...

Se all info