Gichin Funakoshi

Sensei Gichin Funakoshi

Började vid 11 års ålder

Funakoshi föddes på Okinawa 1868 och började studera karate vid 11 års ålder. Efter 23 års träning ger han sin första formella offentliga uppvisning på Okinawa vilken blir en framgång. Under ett flertal år sprider han därefter karaten runt hela Okinawa. Fram till 1916 kombinerade han sin karateundervisning med att arbeta som skollärare. Han utvecklade träningen och förenklade teknikerna så att alla - gammal som ung, man som kvinna - skulle kunna utöva dem. Han skrev även ett flertal böcker om "karate-do".

Uppvisning för kronprinsen

1917 gör han sin första uppvisning i Japan för att fyra år senare göra en uppvisning på slottet Shiru för Kronprinsen. 1923 börjar han med sin första organiserade undervisning i Japan. Året därpå öppnade han vid Keijo Universitet upp sin första universitetsklubb. Tack vare Funakoshis verksamhet spred sig karaten snabbt över hela Japan.

Bildade JKA 1948

År 1933 beslöt sig Japans Utbildnings Departement att organisera en budo uppvisning i Tokyo. Funakoshi var vid den tiden ordförande i "Okinawa Association of the spirit of Martial Arts" och blev utvald att göra en uppvisning i Okinawa Karate. Uppvisningen blev en stor succé, med stor efterfrågan till följd, inte minst från olika universitet. Funakoshi startade en egen Dojo och blev instruktör för ett flertal universitets karatelag.

När Japan Karate Association (JKA) bildats år 1948, blev Funakoshi huvudinstruktör (Chief Instructor Emeritus) i organisationen.

Funakoshi dog 26 april 1957 vid 88 års ålder.

budo-nord-1-06

budonord190